Stowarzyszenie Kobiet Wiejskich Gminy Burzenin wspólnie z uczniami klasy VI przygotowało Szkolny Dzień Regionalny w ramach realizacji Projektu "Śladami Polskiej Wsi - tradycje i zwyczaje".

 

Trudne warunki sprawiały, że życie na wsi nie było łatwe. Głównym źródłem utrzymania, była uprawa roli i hodowla zwierząt gospodarskich. Gospodynie samodzielnie przygotowywały potrawy, produkty żywnościowe. Tegoroczny Dzień Regionalny poświęcony był gospodyniom. Zaproszone Panie opowiadały między innymi o codziennym trudzie przygotowywania posiłków oraz o sposobie konserwowania żywności.

 

Uczniowie naszego Zespołu mogli samodzielnie przygotować:

polewkę i zupę z dyni,

chleb żytni,

masło,

podpłomyki

oraz poszatkować kapustę i włożyć ją do beczki ubijając nogami naszykować na kiszenie.

 

Każdy z uczestników zajęć miał możliwość degustacji przygotowanych specjałów: chleba, masła, serów, podpłomyków, zup i wędlin.

 

Drugi Dzień Regionalny był kontynuacją zajęć przeprowadzonych w poprzednich latach.

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
Copyright by Samorząd Uczniowski Zespołu Szkół w Waszkowskiem