Stowarzyszenie Kobiet Wiejskich Gminy
Burzenin wspólnie z uczniami klasy VI przygotowało Szkolny Dzień
Regionalny w ramach realizacji Projektu "Śladami Polskiej Wsi - tradycje
i zwyczaje".
Trudne warunki sprawiały, że życie na
wsi nie było łatwe. Głównym źródłem utrzymania, była uprawa roli i
hodowla zwierząt gospodarskich. Gospodynie samodzielnie przygotowywały
potrawy, produkty żywnościowe. Tegoroczny Dzień Regionalny poświęcony
był gospodyniom. Zaproszone Panie opowiadały między innymi o codziennym
trudzie przygotowywania posiłków oraz o sposobie konserwowania żywności.
Uczniowie naszego Zespołu mogli
samodzielnie przygotować:
polewkę i zupę z dyni,
chleb żytni,
masło,
podpłomyki
oraz poszatkować kapustę i włożyć ją
do beczki ubijając nogami naszykować na kiszenie.
Każdy z uczestników zajęć miał
możliwość degustacji przygotowanych specjałów: chleba, masła, serów,
podpłomyków, zup i wędlin.
Drugi Dzień Regionalny był
kontynuacją zajęć przeprowadzonych w poprzednich latach. |