We współpracy ze Stowarzyszeniem
Kobiet Wiejskich Gminy Burzenin, pod hasłem „Śladami obrzędów i
kuchni dawnej Polski - zwyczaje i tradycje” uczniowie skupili się wokół
świątecznych pierników – wypiekanych wg starych, tradycyjnych receptur.
Przepis na ciasto, którego użyto podczas warsztatów zaczerpnięto z XVIII
wiecznych kronik toruńskich.
Uczniowie z klas IV – VI pod okiem
Pań, własnoręcznie przygotowali ciasto, rozwałkowywali i wykrawali
pierniki, które następnie wypiekali w przenośnych piekarnikach. Część z
tych pierniczków została spałaszowana przez „wypiekaczy”, pozostałe zaś
przekazane zostały na konkurs ich ozdabiania.
Ozdabianie pierniczków przypadło w
udziale zaproszonym gościom, min. wójtowi Gminy Burzenin panu
Jarosławowi Janiakowi, kierownikom instytucji działających na terenie
gminy, proboszczowi parafii z terenu gminy i przyjaciołom szkoły.
Wszyscy mieli możliwość skosztowania
ciast wykonanych według tradycyjnych przepisów. Spotkanie było okazją do
zapoznania młodego pokolenia z przeszłością, do której z sentymentem
wracamy oraz wspólnego spędzenia czasu z dorosłymi. |